Nowy produkt
96 Pozycja Pozycje
wysyłka do 2 dni roboczych
Uwaga: ostatnie sztuki w magazynie!
Data dostępności:
Prasa do oleju ALFA VII generacji krokosz w pomarańczy nr patentu 004462000-0002
Prasa do tłoczenia oleju Alfa to jedyny polski produkt tego typu na rynku - jest to już 7 generacja urządzenia.
Marka Alfa cieszy się uznaniem Klientów już od wielu lat. Ty też zaufaj jakości polskiego produktu.
Prasa Alfa służy do tłoczenia oleju na zimno - temperatura tłoczenia do 34°C. Tak wytłoczony olej jest najzdrowszy, z największą zawartością witamin, Omega 3 oraz Omega 6. Olej tłoczony na zimno najlepiej spożywać w formie niezmienionej, tj. na zimno. Doskonale sprawdza się jako dodatek do sosów, dipów, sałatek oraz surówek. Doskonale wzbogaci smak zupy czy innych ciepłych dań, gdy dodany zostanie już po przygotowaniu potrawy. |
1. Urządzenie jest proste w obsłudze i co ważne posiada polski panel, co w znacznym stopniu ułatwia użytkowanie. Oczywiście do każdej prasy Alfa dołączona jest instrukcja w języku polskim.
2. Olej tłoczony na zimno jest zdrowszy od oleju rafinowanego. O tym przekonywać już nie trzeba.
3. Prasa Alfa ma 7 ustawień tłoczenia: sezam, orzechy ziemne, słonecznik, rzepak, nasiona lnu, orzechy włoskie, mieszanki.(Na każdym ustawieniu możemy tłoczyć olej z kilku rodzajów produktów.)
4. Tłocz kiedy chcesz i ile chcesz... Olej tłoczony na zimno nie powinien być zbyt długo przechowywany, gdyż traci swoje najcenniejsze właściwości. Z uwagi na nieduże gabaryty urządzenia i niewiele elementów do czyszczenia zawsze można wytłoczyć olej kiedy będzie potrzebny.
5. Wzbogać swoją kuchnię o nowe smaki.... Przy pomocy prasy Alfa można tłoczyć olej z wielu rodzajów orzechów, różnych nasion i pestek. Każda potrawa nabierze wyjątkowego aromatu, gdy dodamy do niej bardzo aromatyczny, świeżo tłoczony olej.
6. Nowoczesny design urządzenia i jego niewielkie gabaryty wkomponują się idealnie w wyposażenie każdej kuchni.
|
Olej z czarnuszki – wzmacnia odporność, ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne. Pozytywnie wpływa na skórę i włosy. Obniża cholesterol, pomaga w bólu głowy i zatok. | |
Olej z lnianki – bogaty jest w witaminy A,E, B oraz kwasy omega -6 i omega -3. Pozytywnie wpływa na pracę naszego mózgu, poprawia koncentracje i zapamiętywanie. Wzmacnia układ nerwowy i pozytywnie działa na zmysł wzroku. | |
Olej z pestek dyni – bogaty jest w żelazo, magnez i cynk. Poprawia prace układu nerwowego, wzmacnia włosy, skórę i paznokcie, zmniejsza uczucie zmęczenia. | |
Olej z ostropestu - działa pozytywnie na wątrobę, ma działanie odkażające, regenerujące i przeciwzapalne, używany jest jako środek łagodzący zapalenia gardła, krtani oraz dziąseł. | |
Olej sezamowy – obniża ciśnienie krwi, korzystnie wpływa na kości i stawy, poprawia pracę serca. Jest bogaty w wapń, magnez, cynk, potas, żelazo i fosfor. | |
Olej z nasion konopi – obniża poziom cholesterolu, ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, poprawia prace serca, nerek i wątroby. Zwiększa odporność na infekcje. |
I wiele innych takich jak :
orzechy ziemne, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy makadamia, migdał, mak, ziarna słonecznika, nasiona lnu, sosny, winogron, wiórki kokosowe, ziarna rzepaku, ziarna owoców drzewa organowego itd.
Z naszą prasą przygotujesz nie tylko pyszne i zdrowe oleje ale także możesz w ławy sposób zrobić wspaniałą mąkę. Wystarczy, że otrzymane po wyciśnięciu oleju wytłoki zostawisz na chwilę, następnie wsypiesz je ponownie do urządzenia i już. Otrzymujesz wspaniałą mąkę – dyniową, kokosową, słonecznikową – jaką tylko chcesz. |
Zdrowe oleje to te tłoczone na zimno, które powinny na stałe zagościć w naszym codziennym menu. Dostarczają nam energii oraz substancji odżywczych niezbędnych do naszego prawidłowego funkcjonowania. * nienasyconych kwasów tłuszczowych - chroniących nas, między innymi, przed chorobami układu krążenia i nowotworami. * witaminy E - zwanej witaminą młodości, a także witamin z grupy B oraz A, D i K. |
Od wielu lat szerokie grono społeczeństwa stawia na zdrowy styl życia i co za tym podąża właściwy sposób odżywiania się, stąd też moda na samodzielne tłoczenie olejów. Zalety olejów tłoczonych na zimno to m.in.: brak utraty cennych witamin, są „całkowicie naturalne”, dostarczają niezbędnych kwasów tłuszczowych, są dobrym źródłem witaminy E, przyczyniają się do zwiększonego wchłaniania przez organizm rozpuszczalnych w tłuszczach witamin: A, D, E i K, ułatwiają odczuwanie smaku i przełykanie pokarmu. Olej tłoczony na zimno zawiera do 90% więcej wartości odżywczych niż oleje wyciskane na gorąco, które są właściwie całkowicie pozbawione jakichkolwiek wartościowych składników i cennych zawartych w ziarnach kwasów tłuszczowych Omega 3 i 6 oraz witamin. |
Zdecydowanie należy unikać olejów tłoczonych na gorąco czyli rafinowanych. Co prawda ich cena i wygląd są dużo korzystniejsze w porównaniu z olejami tłoczonymi na zimno, jednak są pozbawione najcenniejszych wartości odżywczych. Ponadto całkowicie pozbawione są smaku i aromatu, dlatego też warto sięgać po oleje tłoczone na zimno pomimo ich znacząco wyższej ceny lub zainwestować w domową prasę do tłoczenia oleju i codziennie przygotować sobie świeży, aromatyczny olej. |
Regularne spożywanie olejów tłoczonych na zimno zdecydowanie wpływa na zmniejszenie stężenia całkowitego cholesterolu we krwi, przeciwdziała powstawaniu nadciśnienia tętniczego i miażdżycy. Oleje te mają też dużo cennych kwasów wielonienasyconych, w tym linolowego (omega-6). Świeżo wytłoczony olej jest też dobrym źródłem kwasu alfa-linolenowego (omega-3). Oleje tłoczone na zimno świetnie wpływają na regulację procesów trawiennych. Wykorzystywane są również w leczeniu stanów zapalnych oraz problemów żołądkowych. Zasadą naczelną jest, by takie oleje spożywać w stanie nieprzetworzonym, czyli na zimno. Wyjątkiem jest jedynie olej kokosowy, na którym można również smażyć. Od wielu lat oleje tłoczone na zimno wykorzystywane są również w kosmetyce, np. do masażu czy pielęgnacji włosów, paznokci czy rzęs. |
Olej tłoczony na zimno jest już powszechnie dostępny w sklepach, jednak należy też do olejów stosunkowo drogich, ponadto jego okres przydatności do spożycia jest dosyć krótki. Dlatego idealnym rozwiązaniem dla każdego, kto chce zadbać o swoje zdrowie jest posiadanie domowej prasy do tłoczenia olejów na zimno. Tłoczyć olej wówczas można prawie z wszystkich ziaren i nasion, jak: słonecznik, orzechy włoskie, laskowe, ziemne, pinii, nerkowca, sezam, czarnuszka, pestki dyni czy nawet wiórki kokosowe. Tłoczyć można w takiej ilości, jakiej w danej chwili potrzebujemy, co jest istotne, gdyż najwięcej wartościowych składników olej tłoczony na zimno ma tuż po wytłoczeniu. Koszty zakupu domowej prasy zwrócą się już po kilku miesiącach korzystania a świeże oleje mamy dalej na wyciągnięcie ręki.